06-28 53 66 94 info@focus-coaching.nl

Ik help je te groeien, meer te zijn wie jij echt bent en meer vrijheid en geluk te ervaren.

Mijn verhaal

Mensen zeggen over mij dat ik een groot hart heb en de wil heb om anderen te helpen. Dat zat er al vroeg in. Altijd al was ik oprecht geïnteresseerd in psychologie en wat mensen beweegt, Naast het investeren in persoonlijke ontwikkeling, blijf ik mezelf ontwikkelen op het vlak van coaching, psychosociale kennis, stoornissen en behandelmethoden. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Ik heb de post HBO opleiding Equine Assiste Coach voor volwassenen gevolgd en aansluitend de specialisatie tot Equine Assisted Kindercoach.
Daarnaast heb ik recent de opleiding Psychosociale Basiskennis afgerond waardoor veel verzekeringen mijn coachingssessies vergoeden. 

Ik ben een redelijk ondernemend type dat van reizen houdt. Op mij 17e al emigreerde ik naar Zwitserland. Daar ben ik op mijn 21ste getrouwd en na het beëindigen van mijn huwelijk weer teruggekomen naar Nederland. Ik heb op mijn levenspad de nodige hobbels moeten overwinnen en ervaringen opgedaan. De diversiteit aan uitdagingen en mooie avonturen die ik ben tegengekomen, hebben mij een rijke levenservaring opgeleverd. Ik heb geleerd dat ik een doorzetter ben en niet snel opgeef. 

Thema’s waarmee ik bekend ben, ofwel eigen ervaring ofwel met mensen uit mijn omgeving, zijn onder andere: HSP (hoog sensitiviteit), autisme, narcisme, depressie, echtscheiding, zelfmoord, rouw, omgaan met teleurstelling, verlies, tegenslag, loslaten en doorzetten. Ik heb mijn eigen thema’s inmiddels grotendeels verwerkt en een plekje gegeven. Dankzij mijn empathische vermogens en de opgedane kennis en ervaring, ook professioneel, kan ik mij goed inleven in veel situaties en begrip opbrengen voor wat een kind of volwassene ervaart en voelt of waar je in een team tegenaan kan lopen. Ik blijf daarin oordeelloos en ben mij bewust van mijn eigen referentiekader. Ieder mens is uniek en iedere situatie is anders. Ik kijk ook niet naar labels maar naar wie jij bent, jouw verhaal en hoe ik jou kan helpen groeien.
In het geval van stoornissen (bij kinderen) stem ik de coaching en methodiek vanzelfsprekend af en hanteer doelgroepgerichte technieken. Indien ik denk niet de juiste persoon voor jou of jullie te zijn, verwijs ik door naar mensen met de juiste specifieke deskundigheid of werk voor een optimaal resultaat en met jouw toestemming, samen met een derde partij.

Dieren
Dieren vormen een rode draad in mijn leven. Ik groeide op met kippen, cavia’s, konijnen, schapen, katten, pony’s en een hond. Ik had zelfs een tamme kip die naar me toe kwam rennen als ik uit school kwam, dan op mijn schoot ging zitten en genietend van mijn aaitjes zijn oogjes sloot en ging slapen op mijn schoot (ja kippen zijn veel leuker en socialer dan je denkt). Ik betreur dat zoveel mensen niet dicht genoeg bij de natuur en dieren staan om te beseffen wat de natuur en dieren ons aan rijkdom bieden. Ook ik heb dieren lang niet voldoende op waarde geschat. Meer en meer besef nu ik hoe waardevol zij voor ons zijn, Ik ben dan ook blij dat ik anderen in de gelegenheid kan stellen om het bijzondere contact met  paarden zelf te ervaren. 

Vooral ook sinds mijn opleiding Equine Assisted Coach, is mijn besef van het bijzondere contact met paarden nog meer gegroeid. Ik ben paarden anders gaan bekijken en ben gaan zien hoezeer zij bereid zijn om ons te helpen en hoe goed zij daarin ook zijn. Meer dan ooit ben ik me bewust hoeveel mijn lieve paard Mardi in de 16 jaar dat hij bij me is voor mij heeft gedaan en hoezeer hij mij heeft gesteund en mij heeft helpen vormen tot wie ik nu ben. 

Dankbaar
Ik ben enorm dankbaar dat ik samen met deze mooie en bijzondere wezens jou mag helpen om obstakels op je pad te overwinnen. Jou mag helpen om meer jezelf te worden. Om sterker en gelukkiger te worden met meer zachtheid naar jezelf en anderen, met meer vertrouwen in jezelf.  

Volg mij op Social Media:

De paarden

Carlitos
Coachtopper Carlitos. Sinds april 2019 mag ik mij trotse eigenaar noemen. Carlitos is een ruin van 9 jaar. Een Spanjaard die letterlijk en figuurlijk al heel wat van de wereld heeft gezien. En al zeg ik het zelf, hij is best knap en wijs (en dat weet hij). Een zeer mensgericht, rustig, betrouwbaar en intelligent paard. Hij doet iets met je. Zoals Sanne van 11 zei: “Hij kijkt recht in mijn ziel”.

Mardi
Deze 25 jarige stoere krachtpatser en voormalig topatleet heet Mardi. Al 16 jaar delen wij samen lief en leed. Zonder hem zou ik niet zijn wie ik nu ben en staan waar ik nu sta. Mardi heeft de meest prachtige sessies gegeven. Zeer duidelijk in zijn feedback, heel slim, opgewekt, stimulerend en vindingrijk, ook in het aangeven van thema’s die bij coachees leven. Sessies met hem waren soms pure magie. Helaas is deze helende ziel met welverdiend pensioen. Een heel enkele keer wordt hij nog (samen met Tjanga) ingezet als hij zin heeft.

Tjanga
Al 11 jaar is Tjanga een weidemaatje van Mardi. Tjanga is een bonte ruin van 22 jaar. Mardi en Tjanga kennen elkaar door en door. Samen hebben ze wervelende sessies gegeven in de prachtige polders van Amstelveen. Tjanga is een wat onzeker maar zeer zachtaardig paard. Sinds hij mag coachen heeft hij een nieuw doel in zijn leven gevonden en hij doet het graag en goed!

Andere paarden en pony’s
Voor teambuilding en andere vormen van groepscoaching werk ik samen met mijn samenwerkingspartner Margriet Kommeren van Equimar, Wij hebben het voorrecht te mogen werken met de fantastische paarden en pony’s van de prachtige Prins Willem Alexander manege te Amsterdam, waar de pony’s en paarden worden ingezet voor paardrijlessen voor gehandicapten. Ook werken we met de pony’s van Van Stal te Amstelveen, een zeer diervriendelijke locatie waar de pony’s veel in handen zijn van kinderen en daar zelfs leuke kunstjes hebben geleerd.

Equine Assisted Coach:

Ik heb mijn opleiding tot Equine Assisted Coach gevolgd aan Educatief  Centrum Keulseweg. De oudste opleiding voor coachen met behulp van paarden in Nederland. Sinds 2010 Europees (EQA-) geaccrediteerd op practitioner niveau door de NOBCO/EMCC. EMCC-EQA is een keurmerk op HBO/POST-HBO/Universitair niveau.

Equine Assisted Kindercoach:

Het coachen van kinderen vereist kennis van zaken. Ze staan aan het begin van hun ontwikkeling en dat betekent dat je als coach veel verschil kunt maken, Maar ook dat je zorgvuldig moet werken en moet weten wat je doet. In het specialisatiejaar Equine Assisted Kindercoach heb ik geleerd om kinderen en jongeren op verantwoorde en professionele wijze te begeleiden met de inzet van paarden.. 

Psychosociale basiskennis (In opleiding):

Een praktijkgerichte opleiding op HBO-niveau. De opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) behandelt hoe de geest werkt en hoe die het lichaam beïnvloedt. De opleiding bestaat uit psychologie, psychiatrie en medische basiskennis. 

Ik ben ingeschreven bij het Kwaliteitsregister voor Equine Assisted Coaches (KREAC) en het Collectief Alternatieve Therapeuten. Daarmee voldoe ik aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ).

Hoe klanten mij ervaren

Wat ik teruggekoppeld krijg van volwassenen is dat ze mij ervaren als iemand die goed kan luisteren, snel van begrip is en eerlijke feedback geeft. Dat er tijdens de sessies een ontspannen sfeer is waarin alle ruimte is. Dat je gehoord en begrepen wordt en dat er mag worden gehuild en gelachen.

Kinderen voelen zich snel op hun gemak, vinden me lief en durven ook hun verdriet of boosheid te uiten. Ze vinden de sessies erg leuk en ook leerzaam en willen graag weer terugkomen.