Sophie van 7 en haar moeder kwamen bij me omdat Sophie af en toe boos wordt op haar moeder en volgens haar moeder lijkt het of haar dochter haar van zich af wil duwen. Na afloop van de boosheid is Sophie verdrietig en heeft ze spijt. De achtergrond van dit gedrag ligt vermoedelijk in een echtscheiding van de ouders. De moeder wil graag dat Sophie gelukkiger wordt en beter in haar vel komt te zitten.
In de coachingssessie heb ik Sophie eerst haar krachtveld neer laten leggen. Wie zijn er belangrijk in haar leven, wat kan ze goed? Natuurlijk kwam haar moeder in het krachtveld te liggen. Carlitos ging met zijn neus boven het papiertje staan waarop “moeder” stond geschreven en bleef er staan alsof hij wist, hier moet ik zijn. Ik vroeg aan Sophie of zij wist waarom Carlitos bij haar moeder stond. Ze zij “hij heeft ook iets met zijn moeder”. Ik wees op het woordje “ook” en vroeg wat Carlitos met zijn moeder had, waarop Sophie antwoordde: “Hij is ook boos op zijn moeder”. Ik heb hierover doorgevraagd en Sophie zei dat ze boos was vanwege de echtscheiding van haar ouders. Hier hebben we nog even over doorgepraat.
Bewustwording.
Ik vroeg Sophie vervolgens het woord boos op een papiertje te schrijven. Terwijl ze dat deed kwam Carlitos achter haar staan. Alsof hij wist dat dat was wat hij moest doen. Ik vroeg Sophie hoe het voor haar was dat Carlitos achter haar stond. Ze vond het raar voelen. Ik vroeg of Carlitos ergens voor zou kunnen staan en Sophie antwoordde “verdriet”. Het is een enorme inkopper natuurlijk maar de bewustwording dat achter boosheid verdriet staat, kwam door de inbreng van Carlitos op een heel natuurlijke manier tot stand. Dit is een mooi praktisch voorbeeld van hoe paardencoaching werkt. Het maakt dingen op een eenvoudige manier bewust, waardoor nieuwe inzichten ontstaan.
Sophie is vervolgens nog met het haar boosheid op een andere plek gaan staan, verder van haar verdriet af. Ik vroeg haar hoe het daar voelde. Het voelde daar beter zei ze. Ik vroeg haar weer terug te lopen naar Carlitos die symbool stond voor haar verdriet. Carlitos die symbool stond voor boosheid was op zijn plek blijven staan en vroeg Sophie weer hoe het daar was. Het voelde daar niet beter zei ze. Ik vroeg of ze van haar boosheid af wilde. Dat wilde ze graag. Ik heb haar gevraagd het briefje met daarop de boosheid mee te nemen naar huis en het samen met haar moeder weg te gooien. Na afloop van de sessie heb ik dit voorgelegd aan de moeder.
Zelf oplossingen vinden.
Bij de tweede sessie vroeg ik ernaar en ze zeiden dat ze er samen nog een mooi gesprek over hebben gehad en het briefje met de boosheid hadden weggegooid. In deze tweede sessie hebben we er ook naar gekeken wat Sophie kon doen als ze boos werd. Sophie kwam zelf met oplossingen, daarbij geholpen door de oefeningen en de vragen die ik stelde. Ik heb haar gevraagd thuis te oefenen met haar eigen oplossingen als ze boos werd. Sophie is nog niet helemaal van haar boze buien af na twee sessies maar we hebben een mooie stap gezet op de goede weg en gaan in volgende sessies ook weer mooie stappen zetten voor een betere band tussen moeder en dochter waarbij Sophie haar boosheid steeds meer zal kunnen loslaten en zich weer vrijer en gelukkiger gaat voelen.
Goed voor het zelfvertrouwen!
Het onderwerp boosheid is overigens maar een onderdeel van de sessies. Sophie heeft ook wat verlatingsangst. Ik vroeg Sophie een parcours te bouwen en dit samen met Carlitos te lopen. De eerste reflex van Sophie was om het briefje met daarop “moeder” geschreven met zich mee te willen nemen. Ik vroeg haar of ze dacht dat ze het ook samen met Carlitos zou kunnen. Ze dacht van wel. Dankzij Carlitos leerde Sophie dat ze ook zelfstandig in staat is een moeilijk parcours af te leggen en daarbij een goede prestatie te leveren. Dit zelfs zonder boos te worden onderweg toen het even niet ging zoals ze wilde. Met dat besef wilde Sophie het parcours spontaan nog een keer afleggen en dat lukte zelfs nog beter! Daar was ze wel erg trots op en ze is met een heel grote glimlach naar huis gegaan. Goed voor het zelfvertrouwen en zo mooi om te zien!
Sessies zijn een metafoor voor het dagelijks leven.
Het uitgangsprincipe in een coachingssessie is dat we een transfer maken naar situaties in het dagelijkse leven en objecten of het paard labelen voor dingen uit het leven van de coachee. Wat in een sessie gebeurt is vaak een metafoor voor situaties in het dagelijkse leven.
0 Reacties